توصیه های تغذیه ای!!

 

تغذیه و دیابت:

غذاهاي اصلي و ميان وعده ها را در زمان توصيه شده مصرف نماييد و شب‏ها قبل از خواب حتماً از يك ميان وعده مثل يك ليوان شير استفاده نماييد تا از افت قندخون بعد از نيمه شب جلوگيري شود.
داروهاي قندخون را هر روز در زمان معين استفاده كنيد.
غذاهاي سالم مانند ميوه‏، سبزي‏، نا‏ن‏ سبوس‏دار مانند سنگك، غلات كامل، لبنيات كم چرب و گوشت بدون چربي استفاده كنيد.
روشهايي چون بخار پز ‏، كبابي و آب پز كردن را براي پخت انتخاب كنيد.
مواد غذايي روزانه را در حد نياز خود بخوريد و آن را به وعده‏هاي بيشتر با حجم كمتر تقسيم كنيد.
از خوردن غذاهاي آماده و رستوراني تا حد امكان بپرهيزيد.
غذاهاي با فيبر زياد مانند سبزي‏ها و ميوه‏ها را استفاده كنيد چون فيبرها بخش‏هاي غيرقابل هضمي از غذاهاي گياهي مي‏باشند كه بدليل اثر روي لوله گوارش، براي بهبود وضعيت قند و چربي مفيد مي‏باشند.
به جاي سس مايونز از روغن زيتون، آبليمو يا سركه استفاده نماييد.
از خوردن غذاهاي پرچرب و سرخ شده خودداري نماييد.
به جاي قند از توت خشك، كشمش و يا خرما ( البته به ميزان اندك) استفاده نماييد.
از مصرف انوع شيريني، نوشابه ، آبميوه) سانديس ) و كمپوت خودداري كنيد.
از مصرف غذاهاي شور بپرهيزيد.
بدليل امكان بروز امراض كليوي به ويژه در ديابت نوع 1 ( ديابت وابسته به انسولين) از مصرف بيش از اندازه مواد پروتئيني ( گوشت، تخم مرغ، لبنيات) خودداري نماييد
از اجراي هر گونه رژيم غذايي غيراصولي خودداري كنيد و با پزشك خود حتماً مشورت نماييد.
از مصرف قند و شكر ، پولكي ، نبات ، مربا ، عسل ، نوشابه و خربزه و ميوه هاي شيرين تا حد امكان خودداري كنيد.
چاقي باعث بدتر شدن ديابت ميشود .
كاهش وزن باعث كنترل بهتر قند خون ميشود
سالانه براي بررسي كاركرد كليه‏هاي خود به پزشك مراجعه كنيد.
همواره قند خونتان را درسطحي نزديك به محدوده طبيعي نگهداري نماييد.

تغذیه و فشار خون:

اگر دارای عوامل خطر بیماری قلبی مانند اضافه وزن، فشار خون بالا یا کلسترول بالا هستیم، لازم است در برنامه غذایی روزانه خود تغییراتی را ایجاد كنيم مواد غذایی مانند جو دوسر، حبوبات، سیب و گلابی می توانند به کاهش سطح کلسترول بد خون کمک می کنند.روغن زیتون ، مغزها و دانه ها حاوی نوعی از اسیدهای چرب هستند به کاهش سطح کلسترل بد خون کمک می کنند.
میوه ها و سبزی ها حاوی ویتامین های آنتی اکسیدان (ضد سرطان)، مواد معدنی و مواد مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی می شوند.
مصرف پروتئین، سویا منجر به کاهش کلسترول بد خون و افزایش کلسترول خوب خون می شود.
سبزیجات و میوه ها دارای ویتامین زیاد و فیبر بالا هستند و چربی خون را كاهش می دهند.
نان های سبوس دار مثل نان بربری – نان سنگك و نان جوی سبوس دار حاوی ویتامینB زیاد و كاهش دهنده چربی خون هستند
بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق،روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن كانولاوروغن زیتون روی سالاد است .
مصرف ماهی نقش مهمی در حفظ و ارتقای سلامت قلب و عروق قلب دارد.
ماهي كباب شده و يا بخار پز براي سلامتی قلب و عروق مفيد هستند.
شير و ماست با چربي بالاي 5/2% پر چرب محسوب مي شود ، از مصرف لبنيات پر چرب بپرهيزيم.
اين تصور كه تمام خاصيت لبنيات در چربي موجود در آن است اشتباه است.
مصرف لبنيات پرچرب زمينه ايجاد فشار خون ، و تنگ شدن رگهاي اصلي قلب است .
از لبنيات پر چرب فقط براي كودكان زير 5 سال در صورتي كه چاق نيستند استفاده كنيم .
چاقي در ناحيه شكم عامل مهمي در ابتلا به بيماري فشار خون است .
در روز بيش از يك قاشق مربا خوري نمك (3-2گرم) مصرف نكنيم مصرف نمك اضافي به قلب فشار اضافي وارد مي كند.
مصرف لبنيات كم چرب ، حبوبات ،سبزيها و ميوه جات در كنترل فشار خون موثر است
در هفته 2 بار حبوبات مصرف كنيم
براي كاهش مصرف چربي از رژيم غذايي ، كاهش مصرف غذاهاي سرخ شده ( سيب زميني ، بادمجان ، زولبيا ،باميه) و كاهش مصرف ته ديگ و سس مايونز ضروري است .
مغزها (گردو ، بادام ،پسته ….) در جلوگيري از جذب كلسترول و كاهش تري گيليسريد خون مفيد هستند.
بهترين نوشيدني آب ، دوغ كم نمك ، شربتهاي خانگي كم شيريني (آبليمو ، آلبالو…) مي باشد .
مصرف مواد غذايي حاوي شكر و قندهاي ساده را به حداقل برسانيم.
مصرف ماهي 3 بار درهفته به ويژه ماهيهاي روغني (آزاد ،حلوا ،كپور ،شير ،كيلكا ) براي پيشگيري و كنترل بيماري قلبي مفيد است.

واحد آموزش سلامت و جلب مشارکت مردمی