آنچه باید در مورد بیماری تب کریمه کنگو (CCHF) بدانیم
تب کریمه کنگو، خطرناک اما قابل پیشگیری است
این بیماری یک بیماری تب دار حاد است که بوسیله کنه به انسان منتقل می شود و مرگ ومیر بالایی دارد و همه گیری های داخل بیمارستان آن شایع است . با وجودی که این بیماری مخصوص حیوانات است ولی متاسفانه موارد تک گیر و ناگهانی این بیماری در انسانها نیز اتفاق می افتد.
بررسی اپیدمیولوژیکی بیماری " تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) در کشور طی سالیان گذشته نشان دهنده وقوع بیماری همزمان با افزایش دما و فصل فعالیت مخزن بیماری ( کنه هیولما) در نقاط مختلف کشور می باشد. در فروردین ماه سال جاری طغیان بیماری در یکی از کشتارگاه ها و مراکز بسته بندی گوشت در شهرستان زاهدان به وقوع پیوسته است که تعداد ۱۵ نفر از کارگران به این بیماری مبتلا شده اند.
با توجه به نحوی انتقال، بومی بودن بیماری و خطر کشندگی آن در گروههای در معرض خطر شامل: عموم مردم، کادر بهداشت و درمان و ...، توجه به موارد زیر از اهمیت بالایی برخوردار است:
- گزارش فوری موارد مشکوک به بیماری به مرکز بهداشت شهرستان بر اساس تعریف محتمل ( شروع ناگهانی تب، درد عضلات، خونریزی + یکی ازعلائم اپیدمیولوژیک شامل: سابقه گزش با کنه یا له کردن کنه با دست - تماس مستقیم با خون تازه یا سایر بافتهای دامها و حیوانات بیمار- تماس مستقیم با خون، ترشحات یا مواد دفعی بیمار قطعی یا مشکوک به CCHF - اقامت یا مسافرت در یک محیط روستایی که احتمال تماس با دامها یا کنه ها وجود داشته است.
- تب کریمه کنگو، خطرناک اما قابل پیشگیری است.
- خرید گوشت بدون مهر دامپزشکی ممنوع!
- تب کریمه کنگو یکی از مهمترین بیماریهای ویروسی است که از حیوان به انسان منتقل میشود. این بیماری خطرناک است و فرد مبتلا به آن تا ۳۰ درصد موارد جان خود را از دست میدهد.
- خرید گوشت از منابع نامطمئن مانند کنار خیابان، جاده و ... مردم را در معرض ابتلای به تب کریمه کنگو قرار میدهد. به همین دلیل گوشت باید مهر تایید سازمان دامپزشکی را داشته باشد.
- قصابها و حتی زنان خانهدار نیز ممکن است به دنبال تماس با دام تازه ذبح شده یا گوشت آلوده، مبتلا به این عفونت شوند. همچنین کسانی که در معرض خون و ترشحات بدنی فرد بیمار قرار دارند نیز در معرض ابتلا هستند.
- این بیماری معمولا در فصل بهار و تابستان شایع است، اما در تمام فصول سال ممکن است مشاهده شود. تب کریمه کنگو واکسنی برای پیشگیری ندارد و مهمترین نکته برای پیشگیری، رعایت نکات بهداشتی توسط کسانی است که دام نگهداری میکنند، در کشتارگاهها و دامداریها کار میکنند و زنان خانهداری که گوشت خریداری میکنند.
- توصیه می شود گوشت دام پس از ذبح به مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شده و سپس با پوشیدن دستکش، قطعه قطعه شده و مورد مصرف قرار گیرد. همچنین ضروریست فقط از گوشت های مورد تایید دامپزشکی خریداری و استفاده شود.