• 1394/12/25 - 05:19
  • بازدید: 31
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

توصیه های تغذیه ای در نوروز

PR health

زهرا فربود مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشکده علوم پزشکی گراش ضمن تبریک سال نو و آرزوی سالی خوش همراه با تندرستی ، در خصوص ديد وبازديد هاي نوروزي جهت حفظ سلامتی افراد، توجه به نکات زیر اساسی دانست:




  • از انواع شيرينيهاي ساده و در اندازه كوچك براي پذيرايي ميمانان خود  تهيه كنيد. تا ميهمانان  با افزايش  دريافت قند و چربي اضافي مواجه  نشوند

  • برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در مصرف شيريني وشكلات زياده روي نكنيد.

  • به منظور پيشگيري از اضافه وزن وچاقي ، درديد وبازديدها بجاي شيرينی هاي خامه اي و شكلاتي كه حاوي مقدار زيادي كالري هستند،  از انواع خشك و ساده شيرينی ها در اندازه كوچك استفاده كنيد

  • بجاي مصرف شيريني و شكلات در ديد وباز ديد هاي نوروزي بهتر است از ميوه استفاده كنيد. ميوه ها علاوه بر ويتامين ها واملاح معدني كه براي حفظ سلامت بدن لازمند ، حاوي تركيباتي بنام انتي اكسيدان هستند كه نقش آنها در پيشگيري از بيماري هاي غيرواگير ازجمله ديابت ، بيماري هاي قلبي عروقي و سرطان ها شناخته شده است .

  • اگر در طول روز چند دید و بازدید در پیش دارید ، هر بار از یکی از انواع شیرینی ، شکلات ، آجیل و یا میوه استفاده کنید که با اضافه دریافت انرژی دچار اضافه وزن و چاقی نشوید.

  • مصرف زیاد میوه هم موجب اضافه وزن و چاقی می شود. روزانه 2 تا 4 واحد  از گروه میوه ها می توان استفاده کرد. هرواحد میوه  معادل یک عدد میوه با اندازه متوسط است.

  • براي صرف چاي ، بجاي قند و شكلات ، از كشمش ، توت خشك ويا خرما در حد كم استفاده كنيد

  • درمصرف آجيل زياده روي نكنيد . انواع مغزها وتخمه ها حاوي مقادير زيادي چربي هستند . بطوري كه  هر 100 گرم آنها حاوي 500 تا 600 كالري  است .

  • . از انواع آجيل هاي بدون نمك ويا كم نمك  استفاده كنيد. آجيل هاي شور با داشتن مقادير زياد نمك ، زمينه را براي فشار خون بالا فراهم مي كنند

  • در ميمهاني هاي نوروزي ، در وعده ناهار وشام ، براي احتراز از دريافت زياد كالري كه با مصرف غذاهاي چرب و سرخ شده  وارد بدن مي شود ، سعي كنيد نيمي از بشقاب خود را با سالاد و سبزي  پر كنيد

  • مصرف سالاد و سبزي بدليل داشتن فيبر ، جذب چربي ها و مواد قندي را نيز كاهش داده و بدين ترتيب از اضافه وزن جلوگيري مي كند

  • نوشيدن نوشابه (حتي انواع کم کالري) و آبميوه هاي صنعتي را كه حاوي قند زيادي هستند ، به حداقل رسانده  و از آب ساده و يا دوغ هاي كم نمك وبدون گاز استفاده كنيد.



  • براي سلامتي و نشاط بيشتر در ايام نوروز نيز مانند ساير روزهاي سال به جاي مصرف غذاهاي چرب و سرخ شده، از غذاهاي بخار پز، آب پز و تنوري استفاده نماييد.

  • مصرف مواد قندی و شیرین مثل شربت ها، شكلات، آب نبات، پولکی، گز، سوهان و ... را محدود کنید.

  • همه روزه در كنار تغذيه متعادل، تحرك بدني و ورزش داشته باشيد (حداقل 30 دقیقه پیاده روی تند در روز )

  • براي برخورداري از آرامش و سلامتي در طول سفرهای نوروزی و ايام ديد و بازديد، تعادل در مصرف مواد غذايي را فراموش نكنيد.

  • در مهمانی ها به جای کیک، کرم کارامل، شیرینی ها ، ژله ها و بستنی که کالری زیادی دارند از میوه های تازه به عنوان دسر استفاده کنید.

  • روزانه 5 بار در روز (400 گرم) سبزی و میوه مصرف کنید.

  • برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در ایام نوروز به مقدار کالری دریافتی از آنچه در طول روز می خورید دقت کنید.

  • برای کاهش مقدار نمک مصرفی در ایام نوروز از غذاهای کم نمک، آجیل و تنقلات کم نمک مصرف شود.

  • حتی الامکان فست فودها (سوسیس ، کالباس ، پیتزا و انواع ساندویچ ها) و سیب زمینی سرخ کرده و پرنمک را محدود کنید.

  • مصرف نوشابه های گازدار، آب میوه های صنعتی و شیرین، شربت ها و سایر نوشیدنی هایی که به آنها شکر اضافه شده است را محدود کنید.



وی در خصوص سفر هاي نوروزي نیز  نكات تغذيه اي زير را عنوان کرد:




  • تا حد امکان غذا را شخصا آماده کرده و از مصرف مواد غذایی در رستوران و غذاخوری‌های نامطمئن و یا خرید مواد غذایی از دستفروشان خودداری کنید.

  • غذایی که برای بین راه تهیه می کنید ، نباید آبکی باشد. غذاهای آبکی مثل انواع خورش ها ، سریعتر فاسد می شوند چون میکربها و باکتریها در فضای مایع ، محیط مناسبتری برای رشد و تکثیر دارند

  • غذاهای خشک همراه با سبزي جات تازه که خوب شسته شده اند غذاهای مناسبی برای سفر ند

  • در طول سفر از مصرف پنیر ، سرشیر ، خامه  كه پاستوریزه  شده  نيست استفاده نكنيد. مصرف  محصولات لبني پاستوريزه نشده خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد



  • مصرف سس مایونز و سایر سس های چرب از نظر تغذیه ایی بطور کلی توصیه نمی شوند . مخصوصا در طول سفر از مصرف سس مایونز و یا سس های خامه ایی جدا خودداری کنید می توانید با مخلوط ماست ،آبلیمو، کمی نمک و فلفل ودر صورت امکان کمی روغن زیتون یک سس سالم برای سالاد تهیه کنید.

  • غذاهایی رادررستوران سفارش دهید که سس ، ادویه و چاشنی زیاد نداشته باشند. گاهی ممکن است دررستورانها به غذاهای کهنه ومانده مفدارزیادی سس و چاشنی اضافه کنند که تغیر رنگ و طعم نامطبوع ناشی از فساد غذا مشخص نشود.



  • دررستوران ، حتما همراه با غذایی که میل می کنید ، از ماست (کم چرب وپاستوریزه ) ، لیمو ترش ویا آبلیمو استفاده کنید. با مصرف این ها ، دستگاه گوارش اسیدی می شود ودرنتیجه، ازرشد و تکثیر میکربها در دستگاه گوارش و در نتیجه مسمومیت غذایی جلوگیری می شود.



  • مصرف انواع دسرهای خامه ای درطول سفر توصیه نمی شود چون ممکن است با شیر وخامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد ویا اینکه به علت کهنگی ، فاسد شده باشد.

  • اگر مایل به مصرف بستنی هستید ، حتماازنوع پاستوریزه شده وکم چرب آن استفاده کنید.

  • از خرید و مصرف نوشیدنی های محلی مثل آب زرشک ، آب آلبالو و... و هم چنین لواشک ، تمبرهندی ،آلوچه  ،درصورتی که بسته بندی نشده وکد بهداشتی وپ روانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند ، خودداری کنید. انواع آلودگی های انگلی با خوردن این نوع موادغذایی غیربهداشتی ممکن است به بدن منتقل می شود.

  • براي جلوگيري از كم آبي و يبوست مقادير مناسبي آب (ترجيحا آب معدني) همراه داشته . به همراه داشتن ميوه ها و سبزيهايي مانند هويج، گوجه فرنگي ، خيار، كاهو در طول مسافرت  به تامين آب، املاح و ويتامينهاي مورد نياز بدن كمك مي كند. قبل از سفر در خانه آنها را خوب بشوييد و در ظرفهاي مناسب دربسته با خودتان ببريد.



  • از مصرف سالاد به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی در غذاخوری‌های بین راهی خودداری کنید.

  • در صورتی که سالاد را شخصا درست می‌کنید حتما آن را قبلا ضدعفونی، ‌انگل زدایی و کاملا پاکیزه نمایید. بهتر است سبزیجات به صورت پخته مصرف شوند.

  • گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را فقط از مراکز مجازی که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند تهیه فرمایید.

  • آب را فقط از منابع مطمئن تهیه کرده و یا از آبهای بطری شده استفاده کنید.

  • یخ را از مراکز مطمئن تهیه نموده و از مصرف یخ ‌هایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد می‌شوند خودداری کنید.

  • از مصرف آب‌های سطحی، چشمه‌ها و دریاچه‌ها خودداری کنید.

  • در هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ استفاده و نحوه نگهداری آن که بر روی برچسب بسته بندی غذا نوشته شده دقت کنید.

  • برای حمل گوشت، مرغ و ماهی حتما از یخدان استفاده و دقت کنید مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.

  • از نگهداری و مصرف مواد غذایی اضافه آماده خودداری کنید.

  • برای طبخ و مصرف غذا از ظروف تمیز استفاده کنید.

  • در هنگام سفر غذا باید آخرین وسیله‌ای باشد که می‌خواهید همراه ببرید و تا لحظه قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.

  • توصيه مي شود بجاي استفاده از نوشابه هاي گازدار از نوشيدني هاي طبيعي پاستوريزه و كم نمك چون دوغ مصرف كنيد..



  • در افرادي كه در طول زندگي خود غذاهاي شور و پرنمك مصرف كرده اند شانس افزايش خون بيشتر است.



 


 

 
  • گروه خبری : گروه های محتوا
  • کد خبر : 8598
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

اطلاعیه‌ها

آرشیو

اخبار اختصاصی:مسابقه داستان نویسی با هوش مصنوعی

26 آبان 1403

اطلاعیه:ورود به سایت دفتر بهبود تغذیه

18 مرداد 1402

اطلاعیه:پویش مجازی سلامت در نوروز

02 فروردین 1402