ماست پروبیوتیک
پروبیوتیکها به دو صورت مصرف میشوند:
1-به صورت مکملهای غذایی به شکل پودر، شربت یا قرص
2_ به صورت مواد غذایی غنی شده با پروبیوتیک ها ؛ مثلا اگر در تولید هر گونه فرآورده لبنی تخمیری مانند ماست ، از باکتری های پروبیوتیک استفاده شود ، محصول حاصل را پروبیوتیک می نامند .
اصولا به غذایی پروبیوتیک گفته می شود که حاوی میکروارگانیسم هایی با ویژگی های زیر باشد:
- میکروارگانیسم های آن در دسته پروبیوتیک ها طبقه بندی شده باشند؛ یعنی جزء فلورمیکروبی طبیعی روده انسان باشند.
- به صورت زنده و فعال و به تعداد کافی به روده برسند.
- نسبت به اسید معده و نمک های صفراوی در روده کوچک مقاوم باشند.
- توانایی اتصال به سلول های اپیتلیال روده را در رقابت یا پاتوژن ها داشته باشند.
- توانایی تولید ترکیبات ضد باکتری های مضر مثل تولید اسید لاکتیک ، باکتریوسین و غیره را داشته باشند.
متداول ترین گونه های مورد استفاده در محصولات پروبیوتیک مربوط به گروه باکتری های لاکتوباسیل هستند که شامل نژادهای خاصی از جنس های Bifidobacterium می شود. لازم به ذکر است که میکروارگانیسم های پروبیوتیک بر اساس منشا انسانی، حیوانی و محیطی تقسیم می شوند که فقط گونه های دارای منشا انسانی برای تولید محصولات پروبیوتیک قابل مصرف هستند.
ماست پروبیوتیک
ماست پروبيوتيک به لحاظ ظاهري شبيه ماست معمولي است، اما هر گرم از آن حداقل 10 باکتري پروبيوتيک زنده غير از باکتري هاي بولگاريس وترموفيلوس موجود در ماست معمولي دارد.
. فعاليت باکتري هاي پروبيوتيک سبب افزايش دسترسي بيولوژيک بدن به يون ها شده که از اين طريق کلسيم، آهن، منيزيم، مس، سديم و... بهتر جذب مي شود.
اين ماست از نظر انواع ويتامين ها مثل ويتامين C ، A، B ، Eو ... بسيار غني تر از ماست معمولي است.
محصولات پروبیوتیک که حاوی باکتری های پروبیوتیک می باشند ، می توانند با کاهش کلسترول خون از طریق کاهش جذب آن در روده و افزایش دفع آن از خون ، سطح کلسترول را در خون به حد رضایت بخشی کاهش دهند .
پس :
هنگام خرید ماست دقت شود که حتماً تازه باشد. هرچه قدر به تاریخ تولید آن نزدیک تر باشید باکتری های مفید آن فعال تر خواهند بود.
در نهایت دقت کنید که آن را سرد نگه دارید و سرد مصرف کنید. باکتری های مفید ماست در گرمای طولانی زنده نمی مانند.
اثرات مفید محصولات پروبیوتیک
- جلوگیری از رشد و فعالیت باکتری های پاتوژن
- کاهش کلسترول خون.
- بهبود هضم لاکتوز در روده
- جلوگیری و کاهش بیماری های روده ای و سرطان
- تقویت سیستم دفاعی و ایمنی بدن
- کاهش پوکی استخوان
- کاهش فشار خون
- کاهش شیوع و تداوم اسهال.
- جذب بهتر یون های کلسيم، آهن، منيزيم، مس، سديم
- غنی تربودن ازنظرویتامین های A-B-C-Dو.... نسبت به ماست های معمولی
- همچنین پروبیوتیک ها در رقابت با باکتری های پوسیدگی زای دندان، جایگاه باکتری های پوسیدگی زا را در محیط دهان اشغال می کنند .
- تولید مواد ضد میکروبی و تنظیم و تحریک سیستم ایمنی میزبان که منجر به کاهش بیماری های لثه ای می شود، از دیگر فواید باکتری های پروبیوتیک در محیط دهان شناسایی شده اند. واحد غذا و دارو