به مناسبت روز جهانی تالاسمی
پیام دکتر تلاشان معاون بهداشت دانشکده علوم پزشکی به مناسبت روز جهانی تالاسمی
هفتم می مصادف هجدهم اردیبهشت 1403 از سوی سازمان بهداشت جهانی به نام روز جهانی تالاسمی نامگذاری شده است
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشکده علوم پزشکی گراش، دکتر تلاشان معاون بهداشت دانشکده علوم پزشکی گراش به مناسبت روز جهانی تالاسمی پیامی صادر کرد:
بسم الله الرحمن الرحیم
تلاسمی یک نوع کم خونی است. این نوع کم خونی به صورت ارثی از والدین به فرد منتقل می شود. هرسال بیش از 4میلیون کودک در جهان با اختالات ژنتیکی متولد می شوند که تالاسمی مهم ترین گونه این اختلالات است.
نظر به اهمیت موضوع، هرسال 18 اردیبهشت ماه، بعنوان روز جهانی تالاسمی نامگذاری شده است که هدف از این روز افزایش آگاهی عموم جامعه در مورد تالاسمی، مراقبت تالاسمی پیش از ازدواج و پیشگیری از تولد نوزاد ماژور می باشد.
تالاسمی به دو دسته تالاسمی خفیف(مینور) و تالاسمی شدید(مینور) تقسیم می شود که در نوع مینور، افراد بیمار نیستند و ظاهرا هیچ علامتی ندارند، بخوبی میتوانند فعالیت کنند و تنها با انجام آزمایش متوجه این مسئله می شوند. ولی در تالاسمی ماژور علائم از کودکی آغاز می شموند.معمولا از شش ماهگی علائم کم خونی و رنگ پریدگی ظاهر می شود و بصورت ضعف و بی قراری ، ناتوانی در شیر خوردن، بی خوابی، بی اشتهایی، اختلال رشد و به تدریج تغییر رنگ پوست، پهن شدن استخوان های صورت و تغییر شکل جمجمه ادامه پیدا می کند. یک بیمار در طول زندگی خود(بطور متوسط 15 سال) بیش از 100000دلار هزینه دارد.
در کشور ما از سال1376 برنامه پیشگیری از بروز تالاسمی با هدف پیشگیری از بروز بتاتالاسمی ماژور از طریق شناسایی زوج های ناقل و مراقبت ویژه ی آنها آغاز شد. در برنامه کشوری پیشگیری از تالاسمی، زوج ها بعد از مراجعه به دفترخانه برای ثبت ازدواج به آزمایشگاه های غربالگری زوج های تالاسمی ارجاع می شوند.
از آنجا که شناسایی و مراقبت زوجین ناقل و مشکوک تالاسمی نقش مهمی در کاهش تولد نوزاد ماژور دارد، پس از شناسایی این افراد، پیگیری ماهانه توسط مراقبین سلامت و بهورزان از نظر تمایل به بارداری انجام می شود که در صورت بارداری، مراقبت ها بصورت هفتگی تا زمان تولد نوزاد ادامه خواهد داشت. لذا خواهشمند است همشهریان عزیز درصورت تشخیص ناقل یا مشکوک بودن، همکاری لازم را جهت انجام مراقبت با پرسنل بهداشتی داشته باشند.